"Alla Sveriges discgolfbanor på ett ställe."
 

Åland blir världens största DiscGolfPark

13.5.2020 13:06

Discgolf växer varje år men detta år är något särskilt! Med nästan samtliga lagsporter I viloläge och under restriktioner är discgolf nu omåttligt populärt. När intåget utav coronaviruset fick hela världen att stanna upp i mars, vilade inte Mats Adamczak på hölstret. Mannen som gav innebandy ett otroligt uppsving på Åland under 90-talet, utvecklade en idé om världens största discgolfbana, i denna inhyser alla Ålands 16 kommuner varsin del utav denna, och har sin egen bana på samma gång. Detta skulle forma ett enormt nätverk av 16 DiscGolfParker I skärgårdsmiljö. Idén lät så knäpp att den skulle kunna fungera utmärkt!

Åland är på många sätt en unik destination. Många reser långt för att få uppleva naturen som endast hittas i hjärtat av Östersjön, men även för att ta del av den politiska historian och turistsamhället som frodas som mest under sommarhalvåret.

Mats Adamczak är ordförande I Ålands entrepenörer, han hade oerhört goda kontakter med öns företagare. Han presenterades för discgolf förra sommaren och ansåg att sporten är en fantastisk form av friluftsliv för alla åldrar. Nu ser Mats discgolf som en tillgång för turism i Ålands pittoreska skärgård.

Åland har en yta av 1 580 km2 och är hem till runt 30 000 människor. När projektet är färdigställt kommer Åland ha en discgolfbana per 1 875 invånare, vilket gör det till den tätaste platsen på jorden för discgolf. En del utav banorna kommer vara fullängdsbanor om 18 hål. Resterande 9-hålsbanor av skiftande DiscGolfPark klassificering och karaktär.

“Om du hyr en båt, har du möjlighet att spela alla 16 slingor på tre dagar, I behagligt tempo” förklarar Mats. ”Fem utav banorna kommer anläggas ute på mindre öar, vilka man kan nå med färja från huvudön. Med hjälp av färja är det även möjligt att nå samtliga banor med din egen bil. Om du använder dig utav lokal guide kan det vara möjligt att spela alla 16 banor på en dag, men detta kan nog ta upp emot 20 timmar” fortsätter Mats.

DiscGolfPark valdes att bli leverantör för detta projekt, och med hjälp utav deras bankonsulenter kommer projektet inledas.

“DiscGolfParks produkter och team kändes rätt” säger Mats. “De övertygade mig att de är rätt aktör för att ta hand om detta drömprojekt av denna storlek här på Åland. De har även expertis inom att organisera stora tävlingar under PDGA, och vårat mål är att husera tävlingar på ön i framtiden. Erfarenhet spelar roll”.

Projektstart för en utav banorna har faktiskt redan satts igång och redan till midsommar skall det vara möjligt att spela minst ett par av de nya banorna. Via den finska motsvarigheten till discgolfbanor, fgr.fi kan man om man behärskar språket eller översättningsverktyg, få en överblick utav projektet och dess utveckling.