"Alla Sveriges discgolfbanor på ett ställe."
 

SM 2017

3.7.2017 18:06

Korgarna är inplockade, mästarna är korade och vi har ett helt långt år fram till nästa spelarfest, något som SM verkligen är. Många är på plats och gör upp om medaljerna i de respektive klasserna. Många når inte hela vägen fram. En del gör det. Denna text kommer till viss del handla om dem. Men den kommer även handla om discgolfens frammarsch. För aldrig har en svensk tävling gjort ett så stort avtryck i medier som SM 2017 i Borås.

För ungefär två veckor sedan plingade det till i min mobil. Det var Ola Bränholm på SVT som undrade om jag och Erik Svensson var sugna på att göra en sändning från SM i Borås. Vi visste inte formatet, vi visste inte tider, vi visste inte budgeten; men vi visste direkt att vi ville göra det. Ola har börjat fastna för sporten ganska rejält, han bubblade av entusiasm, frågor och idéer. Jag och Erik hoppade på tåget, och resultatet av våra ansträngningar finns nu för allmän beskådning på denna länk. Det ni här får se är de tre medaljörerna i Openklassen göra upp om det på en ganska blåsig och småkall söndagseftermiddag på Ymergårdens bana i Borås. https://www.svtplay.se/video/14166592/sm-veckan/sm-veckan-discgolf-discgolf?start=auto&tab=senaste

Vädret var en stor snackis innan tävlingen. Det varnades för regnfall av bibliska mått. Som tur är så blev det betydligt beskedligare mängder än så. Istället kom blåsten. Medan Open-fältet hade de omgivande skogarna vid Ymergården som skydd, så fick de övriga klasserna på Kinds Golfklubb ingen respit från vinden. ”Det värsta jag varit med om”, är ord jag hört från inte bara en deltagare. Visst är det synd när det blir så, men samtidigt; det här är ett SM. Här ska de bästa i Sverige koras. Inte bara de bästa på att spela i fint väder.

På lördagen kom värmen och solen istället. Helt ideala förhållanden för discgolf, något som Open-fältet kunde dra ännu större nytta av på golfbanan. Så den som jämför resultaten klasserna emellan bör ha detta i åtanke. Tävlingsledningen livesände ledargruppen på facebook, om ni söker på Ymer frisbee och bläddrar ner i det omfattande flödet så finns den att beskåda där.

Pallen i Grandmasterklassen

Söndag och finaldag. När jag anlände till banan vid lunchtid hade redan ett flertal mästare korats. En av dessa bör uppmärksammas lite extra. Christer Köhler tog SM-guld i grandmasterklassen, före tvåan Raimo Werme och trean Per Gylle. Det gör honom till den förste någonsin att ta SM-guld i Open, Master och Grandmasterklassen. I sitt tacktal passade Christer även på att fria till sin fästmö Anette. Om hon sade ja? Vem skulle tacka nej till en sådan gentleman? 🙂 Stort grattis Christer och Anette, både till guldet och den äktenskapliga lyckan.

Sofie Sandström

Damerna hade inte en rolig första dag på golfbanan. Långa hål i kraftig vind gjorde det väldigt tufft att få till bra resultat. Camilla Grundén visade bäst klass under den första dagens spel och skaffade sig ledningen. I de bättre förhållandena som rådde på den snällare Ymerbanan så vände Sofie Sandström tävlingen i sin favör. Bortsett förstarundan så var hon en klass bättre än sitt motstånd under detta SM, och tog hem titeln med en ganska bekväm marginal till slut. På andra plats Camilla Grundén och trea hemmaspelaren Elin Clarenäs.

En av de första jag träffade vid min ankomst var kanske dagens mest besvikne silverman, Linköpings Richard Kappling. Han hade förlorat guldet under finalrundan, då han hade blivit för passiv i sitt spel och inte gett sig själv chansen att göra tillräckligt många birdies. Järvas Peter Bygde drog nytta av detta, då han efter en tung inledning på SM fullbordade sin forcering ända till toppen. SM-guld till Peter Bygde således. Det blev särspel om silverpengen, där Kappling drog det längsta strået mot Henrik Bergström.

Daniel Camitz

Den yngste svenske mästaren i discgolf kommer från Forshaga i Värmland och heter Daniel Camitz. Grattis Daniel! Silvermedaljör blev Stenungsunds Jesper Persson och trea Brunnas Elias Gripler. Bra jobbat grabbar!

Linus Carlsson

Vi har vant oss vid att våra herrjuniorer lämnar in birdiestinna scorekort. De har skämt bort oss med goda resultat och hopp för framtiden inom svensk discgolf. Den här gången var inte annorlunda. Hemmakillen Linus Carlssons resultat skäms inte för sig. Om vi bara klipper och klistrar in dem i openklassen skulle han ha slutat på en delad sjunde plats. Det kan man dock inte göra, då Linus fick spela bollgolfbanan i full storm medan openklassen spelade den i ideala förhållanden. En väl värdig segrare och svensk mästare i juniorklassen, samt ett stort stycke framtidshopp. På andra plats, även han med en alldeles utmärkt slutscore, Åkersbergas Oskar Persson. Om tredjeplatsen blev det mycket tightare, men där drog till slut Klarälvens Jakob Andreasson längsta strået, tätt följd av fyran och femman Rasmus Johansson och Lucas Davidsson, från Spinndisc respektive Motala.

Ola Bränholm gratulerar Anders Swärd

Medaljörerna är presenterade, mina intryck är vältrimmade banor, en stor och välorganiserad stab, en relativt stor och intresserad publik, många duktiga människor som fotat, skrivit, filmat och dragit sitt strå till stacken för att vårt SM 2017 har blivit det bäst bevakade vi någonsin har haft. Jag minns även Anders Swärd, som märkbart rörd tog emot gratulationerna efter sin sista putt. Anders tog sitt femte individuella SM-guld, det första kom redan 1994. När yngste spelaren i finalgruppen, Max Regitnig, vår kanadensiske vän med dubbelt medborgarskap, född just 1994, kramade om Anders så fick även jag en liten klump i halsen. På samma sätt som jag får det när jag skriver om det nu. För det är vår sport i ett nötskal. Ålder är bara en siffra och oavsett varifrån vi kommer och vad vi gör på sidan av banan så har vi alltid en fin stund tillsammans på den. Det är mycket roligt att en bredare publik får ta del av det i direktsändning, det bådar gott för vår framtid.

Vid tangenterna / Martin Rasch

Foton: Mattias Nilsson, Ymer Frisbee, Anders Camitz