"Alla Sveriges discgolfbanor på ett ställe."
 

PDGA World Championships 2017

25.6.2017 21:13

2016 kändes det som om det var Paul McBeth som förlorade VM-titeln till Ricky Wysocki. I år var inte det känslan. Känslan var att Ricky höll för favorittrycket och spelade hem VM ganska bekvämt. När Paul inte är på topp finns det ingen som kan matcha Ricky Wysocki över fyra rundor på tuffa banor. Ricky har vuxit i rollen som världsmästare nu när han kan skriva 2x på sina autografer.

Det var på Järva 2011 som jag för första gången fick gå med Paul McBeth. Jag gick caddie åt min mentor i spelet, Henrik Wahlman som gick i hans grupp. Paul var ännu ganska okänd, men alla visste att han hade stor potential. Jag fick se en lite yvig spelare, som varvade fantastiska saker med mindre bra kast. Han gjorde inte mycket väsen av sig och kändes ganska tillbakadragen och blyg. Sedan dess har han blommat ut till en utmärkt ambassadör för sporten och en riktig världsstjärna. Ricky Wysocki är yngre än Paul. 2011 hade han precis sprängt 1000-gränsen i rating. Han hade då fortfarande en bit upp till världstoppen. När han några år senare började dyka upp på filmer på youtube så var det framför allt hans häftiga puttar och kraftfulla forehands jag lade märke till. Men han hade fortfarande en bit kvar upp till toppen. Kurvan pekade dock tvärbrant uppåt.

Det han har gjort sedan dess är att han har lyckats bli den bäste spelaren allround och den allra bästa puttaren. Hans långa spel är inte alltid perfekt, men när han får syn på korgen är det ingen som är bättre. Men förutom det, så har han även vuxit som person. Han har gått från den här lite kufiga typen med en ganska svår tunghäfta framför kameran till att bli en ypperlig ambassadör för sporten.

JohnE McCray, gammal nog att vara far till resten av spelarna i ledarfloppen.

Banorna i Georgia är tuffa. Långa hål bland många träd. Ofta ser det ut som om den som har mest tur klarar sig bäst. Men när man tittar i listorna efter rundorna är det ändå toppspelarna som abonnerar på de bästa placeringarna. Några överraskningar hittar vi ändå. 18-årige Adam Hammes ligger ensam tvåa inför finalen. En okänd spelare som tar för sig. Vi får säkert se mer av honom i framtiden, då han i alla fall under tredje rundan visar upp ett förbluffande stabilt och moget spel. Annars har vi, som väntat, Ricky, Paul, Eagle McMahon och Simon Lizotte uppe i toppen. JohnE McCray tar en tidig ledning, många höll säkert tummarna för honom. Han faller dock tillbaka rejält under tredjerundan, han är märkbart irriterad på publiken och inte alls harmonisk. På finalen är JohnE dock tillbaka igen, och det märks hur populär han är. Det är häftigt att han matchar sina medtävlare, trots att han är dubbelt så gammal som de.

I början av finalen är Ricky inte helt med i matchen. Han ger sig inte lägen för birdies, allt medan Simon Lizotte och Paul McBeth i jaktfloppen dräller in dem. Men Ricky har självförtroendet nu. Han stressar inte upp sig. Halvvägs in i rundan kommer väderavbrottet. På grund av oväder så skjuts resten av rundan fram en och en halv timme. Under den här tiden hinner Ricky fokusera om. När spelet återigen upptas är han i en egen liga. Ingen annan är i närheten.

Simon Lizottes anstormning mattas på det tuffa elfte hålet, där han får skriva en sjua i protokollet. Segern om striden är därmed över, då Ricky lägger i sin putt för trea och birdie. Paul McBeth fortsätter att storspela i jaktfloppen, men avståndet är för stort. Han får nöja sig med en andraplats i år igen. Simon får äntligen i en långputt på sista hålet, den räcker till att dela tredjeplatsen med en överlycklig JohnE McCray. Rickys putt för eagle missar precis, vilket gör att han helt bekvämt kan lägga i segerputten för birdie och en segermarginal på 8 kast. Detta känns som en utklassning av resten av fältet och en väl värdig seger.

Paige Pierce på väg mot sitt fjärde VM-guld

Vi hade ingen svensk deltagare i openklassen, men väl i damklassen. Numera amerikabosatta Ragna Bygde Lewis tog en hedervärd delad sjätte plats här, grattis! Paige Pierce tog hem sin fjärde världsmästartitel framför tvåan Valarie Jenkins och den lilla skrällen Lisa Fajkus på tredjeplats.

Bästa nordiska spelare i openklassen blev norrmannen Håkon Kveseth på en utmärkt trettionde plats.

Här hemma i Sverige nalkas det mot SM. För er som gillar att se discgolf kan jag lämna glädjande nyheter. SVT kommer att vara på plats, så även jag. Mer om detta framöver.

Vid tangenterna – Martin Rasch

Foton: The flight record och Latitude 64