"Alla Sveriges discgolfbanor på ett ställe."
 

NT #4 Örebro 2017

18.9.2017 17:37

Det är den tiden på året. Tourerna börjar avslutas. Förra helgen avslutades EuroProTour, nu i helgen var det dags för näst sista deltävlingen i Disc Golf Pro Tour i USA och här på hemmaplan avslutades nationella touren (NT) i och med deltävlingen i vackra Hästhagen, Örebro. Och precis som i Amerika så blev det en stenhård uppgörelse om segern.

Jag skulle ändå vilja börja med finalen i EuroProTour som avgjordes i Strudengau, Österrike förra helgen. Vi fick nämligen en svensk seger genom Tomas Rosenqvist, stort grattis! Någon kanske undrar vad EPT är för något? Heter det inte EuroTouren? Nej, inte från och med i år. Jag ska förklara lite närmare: EPT är ett steg i att öka statusen på tävlingarna runtom Europa. Tidigare år har det varit Eurotouren som gällde, med amatörklasser som fyllde ut startfälten, men i år har tävlingarna delats upp i EPT och ET. Strudengau Open var finalen för EPT, medan finalen i ET går av stapeln i Köpenhamn nästa helg. Rörigt? Ja, litegrann faktiskt, det håller jag med om. Hur som haver, trots att det talats ganska tyst om EPT här i Sverige har den lockat storspelare. I toppen på totalen hittar vi de finska storspelarna. Den vanns av Seppo Paju före Pasi Koivu. Topp 10 hittar vi endast två spelare som inte är från vårt grannland. De är Silver Lätt (Estland) och den lite mer namnkunnige Ricky Wysocki, som tog hem Skellefteå Open. Tomas Rosenqvist avancerar upp till en trettonde plats i totalen i och med sin seger och blir därmed bäste svensk. Grattis Tomas!

Innan vi tar NT så vill jag passa på att lobba för Green Mountain, där de bästa spelarna gjorde upp om segern på två väldigt olika banor. Det är spännande hela vägen in till slutet och rundorna ligger uppe på Jomez Productions kanal på Youtube.

Det blev som sagt väldigt spännande och jämnt på avslutande tävlingen i nationella touren här på hemmaplan. Jag var inte på plats själv, men har läst en rapport av Örebros Anders Björk och skulle vilja låna lite text från den. Tack Anders!

”Efter tio hål var tre spelare helt lika! Anton Lindh gjorde då tre raka birdies (11,12,13). Samtidigt gjorde Kristian Bengtsson par på alla dessa och tappade kontakten. Linus Carlsson hängde dock med och när han gjorde birdie på det 97 meter långa hål 15 var det helt lika igen. På hål 17 gjorde därefter Linus en ny birdie, Anton Lindh fick nöja sig med par och Linus gick för första gången upp i ensam ledning. Passande nog inför det sista hålet. Hans utkast på det 125 meter långa hål 18 blev inte optimalt med en träträff, men trots halvlurigt inspelsläge bakom en buske la han sig drygt fem meter från korg. Anton Lindh gick i på tre och Linus Carlsson fick putta för segern. En chans som han tog tillvara på!

Och så lite citat från mästaren, den unge Linus Carlsson:

” Jag tänkte inte så mycket vid sista putten, jag bara fokuserade på att sätta den och göra som vanligt helt enkelt, förklarade Linus efter segern. Att putten var för seger hade han koll på. ”Ja, jag fick reda på hur vi låg till innan jag skulle göra mitt inspel på hål 18.””

Linus Carlsson är ett nytt namn i svensk discgolf. 18 år gammal, alltså fortfarande junior, spelat i endast tre år och tävlat i ett och ett halvt år. Att sno segern framför näsan på de bästa i Sverige kan inte anses som annat än häpnadsväckande! Visserligen tog Linus SM-guld på hemmaplan i Borås tidigare i år i juniorklassen, men det här torde smälla lite högre ändå. Sno segern förresten? Sätter man nytt banrekord på sistarundan, så är det bara att bocka och buga. Det är fantastiskt starkt gjort, när pressen ligger på! Jag sticker ut hakan och säger att Linus Carlsson ligger mycket bra till för utmärkelsen ”årets rookie” som kommer att delas ut under Slottsduellen senare i år. Jag skulle faktiskt bli väldigt förvånad om han inte tar hem det priset.

Det var lika jämnt i totalställningen i Openklassen. Som slutsegrare stod till slut Markus Källström, ett ynka poäng före Carl Ulvinen. Calle var i sin tur en ynka poäng före Anders Swärd. Totalställningen i övriga klasser har jag tyvärr inte koll på, då listan inte uppdaterats vid skrivande stund. Men här är länken, så kan ni titta själva: http://discgolfresultat.se/int2009.aspx

Fullständiga resultat från Örebro hittar ni här på länken: https://www.pdga.com/tour/event/32397
I egenskap av spelare som spelat Hästhagen många gånger i olika sträckningar så kliar jag mig lite i huvudet över hur bra resultat som presterats under tävlingen. Två banrekord av yngre spelare. Många äldre, erfarna spelare gjorde riktigt bra och jämna resultat även de, men de nådde inte riktigt upp till samma högstanivå. Kan det vara så att vi på riktigt har ett generationsskifte på gång i toppen? Det har stått och vägt lite de senaste åren, och flera yngre har varit med i tätstriderna. De yngre tar för sig mer och mer, och namnen blir fler och fler. Det blir mycket spännande att se vad som sker på nationella touren under nästa säsong.

Bakom tangenterna: Martin Rasch
Foto: Anton Lindh