"Alla Sveriges discgolfbanor på ett ställe."
 

NT 3 2017, Mora

7.8.2017 18:22

I helgen som gick besökte nationella touren Mora. En ny upplevelse för såväl spelare som arrangörer. Vi ska ta en titt på vad som hände genom resultatlistorna, och hur läget ser ut inför finalen i Örebro om en dryg månad. Men först och främst ska vi ta ett snack med tredjepristagaren Calle Ulvinen från Göteborg, som gjorde sin andra bra NT hittills i år.

Många känner till dig, men för de som inte gör det, kan du berätta lite om dig själv?

-Jag fyller 27 om några dagar och har spelat discgolf sen jag var 13, men upptäckte sporten något år tidigare genom min gudmor som tog med mig ut i Slottsskogen på den första 9håls slingan som fanns där. Minns att jag köpte en vit Cobra utav Bo när han öppnade 18 håls slingan vid polishuset och efter det vart jag trollbunden. Jag har några SM-guld som junior, ett Par-SM-guld tillsammans med Patrik Berglund och en NT vinst i Borås som jag betraktar som mina största meriter.

Mora är ny som tävlingsort, banan är ny och oprövad. Hur var den? Vilket sorts spel premierar den? Vad var bra/mindre bra? Något hål som stack ut?

– Det har diskuterats mycket om Morabanan och dess duglighet som tävlingsbana på den svenska nationella touren, personligen är jag ganska kluven. Många utav hålen håller i mitt tycke tyvärr inte måttet då de besitter ett alldeles för högt ”lotto”-moment. Till exempel hål tre där gluggen efter mandot är ganska odefinierad, jag upplevde att man bara kastade en myshyzer och hoppades på att den skulle gå igenom. Det helt klart en teknisk bana i klassisk ”birdie or die”-stil som premierar den tekniska discgolfaren men även långkastaren som lätt kan ta genvägar på många utav hålen. Med allt det sagt så skulle jag vilja understryka att jag tycker att det är jätteroligt att Mora ställer upp och arrangerar en NT och vill tacka Raimo för allt arbete!

Rekommenderar du att spela banan, måste du vara duktig för att ha kul?

– Ja, den är klart värd ett besök om man har vägarna förbi! Fin omgivning och jag tror att det flesta discgolfarna i alla klasser skulle uppskatta ett varv eller två då banan bjuder på många Ace-chanser.

Tre rundor över 1000 i rating, jämnt och hög nivå. Du kan ju vara lite upp och ner, varför funkade det i helgen?

– Jag tror att det funkade i helgen eftersom att jag haft nöjet att kasta disc nästan varje dag i en månad nu vilket jag tror är essentiellt för att jag ska kunna ligga på en hög och jämn nivå, vanligtvis hinner jag inte träna så mycket som jag vill och då syns det såklart på resultatet. En annan anledning är nog att jag fått ställa en puttkorg på firman jag jobbar för vilket har märkts innanför cirkeln.

Det blev särspel mellan dig och Markus om andraplatsen, berätta om det är du snäll.

– Hehe, korrekt! Jag lyckades ju ta ikapp Markus efter tre birdies på de sista hålen 16-18 vilket resulterade i ett särspel som pågick i två hål. Första hålet gjorde vi båda birdies på men jag brände utkastet på andra hålet och Markus kunde sänka putten för andra platsens pokal.

Hur ser din satsning ut? Vad tränar du och hur mycket?

Jag satsar så gott jag kan och åker på de tävlingarna jag har råd med. I år blev det NTs, sm, Par SM och European open. Det är discgolf som gäller för hela slanten, klart jag kompletterar det med lite kondition och yoga men det är primärt för att förstärka mig som discgolfare. Jag brukar försöka putta 30-60 minuter varje dag och träna på fältet i alla fall 3 timmar i veckan, ibland blir det mer eller tyvärr mindre.

Vad har du kvar för tävlingar i år?

– I år är det inte så mycket kvar för min del. NT Örebro, Par SM med Jonas Grundén, några VKTs och förhoppningsvis åka ner till Köpenhamn och försöka kvala in till Copenhagen Classics om kassan tillåter.

Du har även andra järn i elden inom discgolfen. Berätta om Brevens Bruk och vad som hände där förra helgen!

– Brevens bruk huserade årets juniorläger med bravur i sin underbara omgivning. Årets läger bestod utav flera clinics och tävlingar varav en jag själv höll i gällande längd på banan. Den skulle jag betrakta som en succé då det kändes som att samtliga fick någonting med sig att öva på och grunna över. Sen hade jag efter lite nätverkande och hjälp ifrån Fyndisc lyckats få dit ett riktigt proffs vid namn Philo Brathwaite som även han höll i en mycket lyckad puttclinic som verkligen satte guldkant på lägret för våra yngre förmågor!

Hur fick du uppgiften, och blir det fler gånger?

– Det var Linda Emanuelsson som frågade om jag ville vara med och hålla i en clinic under årets läger då jag varit med något år tidigare och det är klart att man ställer upp! Jag hoppas det blir fler tillfällen!

Vad är mest roligt med att jobba med juniorerna?

– Det är alltid väldigt kul att se när någon utvecklas och att få ta del utav den glädjen på ett mentorplan är för mig ovärderligt. Små frön kan växa till de allra vackraste utav blommor.

Ordet är fritt!

– Jag vill tacka min sponsor Innova för att ni gör de absolut bästa discarna och för att ni valt att tro på mig, discsport för allt stöd, mina föräldrar för att ni konstant hjälper och tror på mig, min underbara flickvän Casey och alla mina fantastiska vänner för all pepp och hjälp!!

Tack för intervjun Calle och lycka till i framtiden!

 

Jag tänkte inte skriva så mycket mer om tävlingen, men ville passa på att kommentera vad jag tyckte var extra intressant. Högintressant är att Emil Dahlgren tog hem tävlingen i stor stil. Emil har inte tävlat så mycket i år då han blivit pappa, så det var för mig lite av en skräll. Väldigt sneaky, Emil! Grattis!

Sofie Sandström dominerar totalt i damklassen! Resultatmässigt var Sofie inte lika fantastisk som i Ale, men marginalen talar sitt tydliga språk. Hon har höjt sin rating på ett riktigt anmärkningsvärt sett i år, och är nu uppe på personbästa 958. Det är inte många damer i världen som klår den siffran! Snyggt jobbat Sofie, och grattis!

Banan verkar ha passat även de äldre herrarna bra, då masterklassens segrare Peter Bygde hade näst bästa totalresultat i hela tävlingen. Grandmastersegraren Per Gylle hade med sitt resultat delat fjärdeplatsen i openklassen. Inte illa, gubbar!

Fullständiga resultat hittar ni här: http://www.pdga.com/tour/event/32289

Vi hörs igen om ett par veckor, då Lag-SM går av stapeln i Edsbyn. Tills dess, svinga lugnt!

Bilder: Jonas Grundén och Carl Ulvinen