"Alla Sveriges discgolfbanor på ett ställe."
 

LAG-SM Söderhamn 2018

27.8.2018 17:52

Mycket discgolf har spelats i helgen. Juniorerna har haft läger utanför Örebro. Världseliten har gjort upp på Maple Hill i MVP Open. Men mest har de lagen som gjorde upp om SM-tecknet för bästa lag i Sverige spelat. Lag-SM är, med sitt tighta och hårda schema, ett maraton där det gäller att sätta sig i position för att riva av en bra spurt.

Westerviks Discgolfklubb är duktiga på detta. Jag ska väl inte skriva sin vana trogna, men visst har det hänt förr att de hängt på gärsgården efter första dagens spel, för att sedan lägga i en högre växel på söndagen. I år var det ytterst nära att WIFT inte tog sig till A-slutspel. Man började resan med att möta Gävle. Här förlorade Anders Swärd sin match mot Rasmus Jonsson och David Swärd mot Åke Wallbäcks. Dubbeln slutar lika. En rejäl magspark direkt i tävlingen. I andra matchen möts WIFT och hemmalaget Söderhamn. Här vänder laget på det, båda singlarna spelade av Anders och Jonas Hälleblad segrar, medan dubbelparet återigen delar matchen. Sista gruppspelsmatchen bli mot Brunna. Här vinner återigen singlarna, spelade av Anders och Pontus ”Boppa” Welin medan dubbeln förloras. Westervik går vidare som tvåa i gruppen endast på grund av att Söderhamn och Gävle spelade lika i sin match. Så, med minsta möjliga marginal, A-slutspel och fortsatt segerchans.

Uppsala blir motståndet i kvartsfinalen. Jonas Hälleblad och Pontus Welin möter Lasse Jansson och Tim Hirvonen. Här blir det seger för WIFT. David Swärd vänder ett underläge i sin match mot Anders Winka och Anders förlorar mot Fredrik Lindgren. Men totalt en seger, och kriget om medaljerna kan fortgå. I semifinalen står Castlewood från Göteborg på tur. Här vinner Anders sin singel, medan Pontus förlorar sin. Dubbeln avgörs först på sista hålet, där Västervik drar det längsta strået. Finaldags!

Finalmotståndarna heter Härnösand. Även de ett meriterat lag, som trots den låga åldern på spelarna har tagit SM-guld inte bara en utan två gånger! Henrik Söderlind är inte lastgammal, Kaj Larsson var en tvärhand hög när jag såg honom spela för första gången under DNT Visättra 2011 och Anton Lindh tillhör ungefär samma årskull. Som tur är har de grandmaster Per Gylle som tar hand om dem, eller om det är tvärtom. Nåväl, Härnösand är alltid med i toppen. Dessa ungtuppar plus grandmaster ställs mot ett ganska blandat Västervik. Anders och Jonas är hur meriterade som helst, David är inte särskilt gammal men har varit med och vunnit för, Pontus tävlar inte så ofta nuförtiden men är bra nog att knipa en plats i laget. Erik ”Gurra” Gustafsson har varit med och tagit laget till final, men fick stå över sin plats här. Anders hade, enligt resultaten och egen utsago inte varit på topp genom tävlingen, men nu visade han klass och krossade motståndet i form av Henrik Söderlind. Dubbeln som utgjordes av Jonas och David hamnade i underläge tidigt, då motståndarparet Per Gylle och Anton Lindh gjorde birdie på alla hål. Matchen avslutas då Härnösand gör eagle och vinner sitt hål, slutresultat 5-1. Kvar finns singelmatchen Pontus Welin mot Kaj Larsson. Att döma av poängen svängde det en hel del här, men till slut, med poängen 7-6, tar Pontus Welin hem matchen och därmed hamnar guldet för andra året i rad hos Västervik. Grattis grattis!

Härnösand tar alltså silvret och Skellefteå tar hem bronspengen.

Jag vill avsluta med en bild på en annan discgolfrelaterad händelse. Nu i helgen var det juniorläger i Brevens Bruk, strax söder om Örebro. 33 juniorer var på plats för detta! Härligt att se, och härligt för framtiden!

Bilder: WIFT och Svenska Discgolfförbundet

Text: Martin Rasch