"Alla Sveriges discgolfbanor på ett ställe."
 

Discmasters Kalmar 2018 – 13 år senare

21.5.2018 19:34

Senast nationella touren, som då hette SMTD, besökte Kalmar var 2005. Resultaten finns bevarade på PDGA för den nyfikne, men ni får leta lite själva om ni vill hitta dem. Värt att notera är att vi i mastersklassen har samma segrare nu som då, vårt eget evigt gröna träd Hasse Tegebäck. I openklassen har vi i helgen inte samma segrare som senast, men Carl Ulvinen har vunnit i Kalmar förr. Dock pratar vi klassen pojkjunior.

Carl Ulvinen, berätta om ditt förra Discmasters!
– Året var 2005, jag var 14 år gammal och det var en av mina första SMTD tävlingar. Som jag minns det var jag en liten pojkvasker in the zone! Fick lira ledarflopp med mina idoler efter första rundan så discmasters 2005 är definitivt ett minne som ligger mig kärt om hjärtat.

Du har nu vuxit ett par decimeter på längden, och antagligen bra mycket mer än så mentalt. Vad har förändrats med ditt spel sedan senast?
– Hehe, ja de skiljer nog en halvmeter nästan ? Det mest uppenbara är väl att jag kastar mycket längre. Som pojkjunis spinnputtade jag väldigt hårt vilket jag ändrat på till en mjukare splush variant. Vill ju påstå att jag blivit lite mer strategisk sen dess även om junioren kikar fram då och då på långhål…

En lite yngre Carl Ulvinen efter segern i pojkjuniorklassen i Discmasters 2005.

Hur känns det att komma tillbaka som en vuxen man till ett kärt minne från barndomen?
– Det var väldigt nostalgiskt och otroligt kul såklart, många kära minnen från 2005 som nu delar plats med en serie nymyntade minnen ifrån 2018. Magiskt!

Hur var känslan när du spelade in banan?
– Det kändes överlag bra och ganska stabilt. Det var årets första tävling för min del så lite nervös vart man ju allt ändå.

Tänkte du innan att du hade chansen här, eller hur var det? Kändes det som en flashback att gå ut i ledargruppen, eller hur gick tankarna?
– Jag försökte under hela helgen ta fokus ifrån resultat och bara försöka spela mitt spel. Men ville ju såklart hänga med någorlunda i toppen för att försöka attackera i finalen kring de sista hålen. Kände på mig att det skulle bli tight i toppen och då jagar jag hellre än försvarar.

Berätta om banan, nu och då?
– Några utav dom underbara orginalhålen fanns kvar som premierar raka låga kast, mycket klassiskt tekniskt spel. De nya tillskotten på banan var väl sådär, hål 15 hade jag gärna bytt emot något utav orginalhålen som inte användes. Saknade vattenhålet hehe.

Vad var nyckeln till din seger?
– Helt klart birdien på 17 och eaglen på 18 i finalen som forcerade särspelet.

Berätta om särspelet.
– Vi spelade hål 1 & 2 tills någon utav oss lyckats skjuta lägre än den andre. Det var intensivt och jämt de första två hålen, på det tredje särspelshålet så la jag mig 6 meter ifrån för birdie medans Henric Hagman spelade in sig under korgen för paret och satte press på mig. Tog min tid på mig och släppte till slut iväg discen emot korgen, putten såg bra ut men resulterade i en tung spott och särspelet gick vidare. På det fjärde hålet så lägger jag mig kanske 5-6 meter förbi korgen medans Hagman har en outside putt för birdie som han brände vilket än en gång satte press på mig, då tänker jag att nu ska bara discen i så jag justerar styrkan i putten lite och sänker den för seger i Discmasters 2018!

Vilken känsla och vilken lättnad!
Det var en väldigt spännande och rolig upplevelse som jag kommer bära med mig hela livet.

Du spelar nu för Innova och Fyndisc, berätta?
– Ja, i år har jag skrivit på för team Fyndisc och jag ser mycket potential i det samarbetet. Förhoppningsvis kommer det lite balla reklamfilmer och annat gott! Håll utkik på Fyndiscs sociala medier hint hint.. 🙂
Innova har stöttat mig något enormt under åren och det är en sann ära att få vinna med deras discar. Vill passa på att tacka båda två för att de tror på mig!

Under Par-SM viskades om återväxten i svensk discgolf. Nu gjorde du och Henrik Hagman, som väl är i ungefär din ålder upp om segern, medan Anton Lindh ledde inför dagen. Gubbarna lyste med sin frånvaro i tätstriden. Vad tror du om detta?
– Jag tror att gubbarna inte har riktigt lika mycket tid över att träna som vi yngre förmågor har, lägg sedan på att vi även börjar bli erfarna, rutinerade och lite jämnare. Tycker dock att Sandström försvarade de gamla gardet och demonstrerade kvalité när han turnaroundade hål arton i finalen och kasserade in eageln för tredje platsen.

Hur ser resten av säsongen ut för dig? Största målet?
-Största målet iår är ju såklart att försvara hemmabanan under the open, tror att vi är många i 360 som känner likadant 🙂 I övrigt så kommer jag fokusera mindre på de små tävlingarna och nästan bara köra NT och SM.

Grattis till segern Carl Ulvinen, de sista orden är dina!
– Tack så hjärtligt! Jag tycker att det är helt fantastiskt vad sporten har expanderat under de 13 åren som gått sedan senaste discmasters och jag är övertygad om att det fortfarande bara är början. Det är så kul att se de små förmågorna springa omkring på banan och minnas när man själv sprang omkring med väskan släpandes i backen och sen se hur långt man kommit sen dess. Det motiverar en verkligen att forsätta kämpa och ta alla motgångar gång på gång.
Jag vill också passa på att utropa ett gigantiskt tack till alla medspelare, funktionärer, sponsorer, åskådare och eldsjälar som utgör discgolf scenen i Sverige!

 

Där har vi det. En dubbel segrares ord. De fullständiga resultaten hittar ni här.

Vi återkommer snart då DNT drar vidare söderut mot den underbara banan i Hässleholm

 

Vid tangenterna: Martin Rasch

Foton: Carl Ulvinen och Area46