"Alla Sveriges discgolfbanor på ett ställe."
 

Discgolf mot cancer

2.10.2017 17:37

Jag gissar att samtliga som läser den här texten har drabbats. Må det vara en förälder (som för undertecknad), ett syskon, ett barn, en kusin, en vän, en arbetskollega eller en bekant. Jag talar om cancer. Det är en hemsk sjukdom. Vi förlorade min pappa till cancern i somras. Det finns utrymme för förbättringar i cancervården, och forskarna tar tacksamt emot pengar för att kunna få fram bättre mediciner och vård. Glädjande nog drar discgolfen i Sverige strån till stacken. Vi har Mustaschkampen i Uppsala. Och nu på lördag spelas en mixed-tävling till förmån för Rosa Bandet i Borås.

Hej Henrik Thulin, tävlingsledare. Hur kom den här idén till? Vem tog initiativet?

– Min flickvän Therese pratade tidigt i våras om att hon ville ha en mixedtävling eftersom de knappt finns och att det vore roligt att spela tillsammans i en tävling eftersom man går många rundor ihop men aldrig tävlar tillsammans som par. Sedan när vi kollade datum som var lediga så hamnade vi i oktober och började tillsammans tänka att det vore klockrent att ha ett rosa tema på tävlingen, att köra den till förmån för Rosa Bandet och sen började alla idéer bara flöda!

Therese Claesson flikar in: – Idén till Rosa Bandet har funnits ett tag i bakhuvudet. Dels för att det berör så många människor, ens familj, nära och kära, det är något som engagerar och som folk bryr sig om. Sen ville jag på något sätt få upp ögonen för tjejer att våga spela, att våga testa och se hur roligt Discgolf är! Jag har själv bara spelat i drygt 1 år och har redan förstått att tjejer är väldigt otrygga på banan, att de inte vågar ta plats eller inte alltid respekteras. Mixedtävlingen är ett gyllene tillfälle för alla tjejer att tillsammans med killar bilda par, komplettera varandra tillsammans i en tävling där fokus inte ligger på konkurrens eller otrygghet utan där det handlar om att ta vara på varandra, stötta varandra, leva i nuet och att alla är lika mycket värda! Kärleken till sporten, att vi går ihop och gör det vi älskar att göra med våra nära och kära omkring oss, en familjär tävling till förmån för Rosa Bandet och cancerfonden, där ingen är ensam, utan där vi tillsammans fightas för en bättre och friskare framtid!

Henrik, du är tävlingsledare tillsammans med din flickvän? Hur funkar det?

– Jag har tidigare varit delaktig och ansvarig för ett flertal tävlingar som TD och att köra en tävling tillsammans med Therese är jättekul! Vi kompletterar varandra väldigt bra, både vad det gäller idéer, kreativitet och planering. Vi ser båda verkligen fram emot tävlingsdagen och allt vad det kommer innebära, det kommer inte vara sista tävlingen som vi arrangerar som par!

 

Det låter skoj och härligt. När jag gick in på eventet på facebook så var det en detalj som fångade min uppmärksamhet lite extra. Nämligen detta: ”Vinnarparet i tävlingen kommer att få en clinic med Christer Köhler, fd Europamästare i discgolf! Förutom att ställa upp med en clinic kommer han dessutom att MÖTA TOTALSUMMAN för intäkterna av anmälningsavgiften och skänka lika mycket till rosa bandet!” Christer Köhler berättar lite om hur det här kom till:

– Det började 2013 när jag i oktober skulle ner till Italien. Med hjälp av sponsorer klädde jag mig helt i rosa och fick rosa discar av L64. Vinstpengarna från tävlingen skänkte jag till rosa bandet. Sedan har jag varje år efter det valt ut en tävling där vinstpengarna gått till rosa bandet. Utom 2015 då jag satte en peng för varje birdie, eagle och Hio jag gjorde under tävlingssammanhang. 2016 tävlade jag lite så då skänkte jag helt sonika 2000:- Summan jag skänkt har varje år legat på mellan 2000-2500 så i år blir det lite dyrare. Att sedan få äran att vara pris i en tävling som jobbar för en god sak är väldigt fint och lätt att tacka ja till.

Discgolfbanor.se genom undertecknad lyfter på hatten för denna fina och givmilda gest. Herr Köhler, du är ett föredöme och en hedersknyffel!

Så Henrik, hur många anmälningar har ni fått in?

36 par är anmälda och tävlingen är fulltecknad sedan i måndags förra veckan! Vi hade aldrig kunnat drömma om ett sånt stort intresse när vi satt och planerade tävlingen i våras. Inte bara det att så många har anmält sitt intresse utan också att så många visar engagemang genom egna auktioner och gåvor till tävlingen, stora hjärtan! Sen har det aldrig funnits en tävling där 36 tjejer/kvinnor deltagit tillsammans och det är så stort och så fantastiskt att det inte går att beskriva!

 

Hur går tävlingen till?

Man kommer inför tävlingen att kunna köpa ”minuskast”. Det innebär att man som par kan köpa max 5 kast som man innan summering kan dra av. Pengarna för minuskasten går oavkortat till Rosa Bandet. Paren kommer att spela två rundor, en best shot och en greensome. Under tävlingen kommer det att finnas en HIOpott där man innan start kan skriva upp sig om man vill vara med och deltaga genom att betala 20:-, halva summan tillfaller personen som gör en HIO, skulle det inte bli någon så tillfaller alla pengarna Rosa Bandet. Vinnarna i tävlingen vinner en clinic med Christer Köhler och det kommer även att finnas massa andra priser under tävlingen som både kommer lottas ut och delas ut till dem tre paren som kommer i topp. Under dagen kommer det att finnas möjlighet att buda på ett flertal auktioner, produkter som har skänkts från olika företag. Dessa säljs till högstbjudande och kommer att tillfalla insamlingen också.

 

Så, vad är målet med tävlingen? Hur mycket hoppas ni kunna samla ihop?

Inför tävlingen tänkte vi att det hade varit superkul att lyckas nå 10.000:- till insamlingen med redan nu en dryg veckan innan så har vi redan slagit den summan! Så vi är så otroligt tacksamma att engagemanget har varit så pass stort och vi ser verkligen fram emot tävlingsdagen! Det kommer att bli en fullspäckad dag som man sent kommer glömma!

 

Cancer är som sagt en hemsk sjukdom som tar våra älskade ifrån oss. Jag tackar Henrik, Therese och Christer för deras engagemang, jag lyfter på hatten för alla som är med och bidrar genom att vara med i tävlingen och hoppas att ni alla får en härlig dag på Ymergården i Borås.

Vid tangenterna: Martin Rasch

Bilder: Henrik Thulin och Latitude 64