"Alla Sveriges discgolfbanor på ett ställe."
 

DGWT Konopiště Open 2017

16.5.2017 18:12

Årets andra deltävling i Disc Golf World Tour har i helgen spelats på den vackra Franz Ferdinand-banan i Konopiště, Tjeckien. I toppen var det inte några större skrällar, det är namnen vi är vana att se högst upp på leaderboarden när det vankas stortävlingar. Glädjande nog så hade vi svenskt högt upp i resultatlistan också, bäste svensk blev Tobias Söderqvist. Och ännu mer glädjande  för oss så fick vi en trevlig pratstund med Tobias.

Men först lite kort om mannen i fråga, för er som inte haft äran att lära känna honom ännu. Tobias, Tobbe eller Mr Pink som han också kallas, är en Stenungsundspojk. Under läromästare Melins vingar lärde han sig sporten på den trixiga banan i Stenungsund, där träden står tätt och där korgarna allt som oftast inte är särskilt medgörliga. Jag själv fick spela med honom på en av hans första sanktionerade tävlingar, det var Skutberget Open i Karlstad 2012. Jag såg potentialen. Redan sent på hösten samma år hade vi vår första batalj, det var om titeln distriktsmästare i västsverige på banan i Vänersborg. De som var där minns den tävlingen på grund av den ofantliga mängd vatten som både föll och låg kvar på banan. Tobbe tog hem titeln efter imponerande kastning, det var bara för mig att ta av hatten och buga. Sedan dess har jag vant mig vid att se Tobias namn över mitt i resultatlistorna, så länge det är tuffa banor och han är på gång. Jag vill säga en sak till innan vi kastar oss över Tobias egna ord; det är alltid bra att ha honom i gruppen när man spelar. Positiv energi, spelglädje, ett brinnande intresse för sporten och samtidigt en seriositet som smittar av sig. Har ni möjligheten, spela ett varv med honom. Eller titta på när han spelar ett varv, det räcker långt för inspiration.

Hej Tobias! Först och främst; grattis till en väl genomförd tävling! Hur var det att tävla på banan, som ser väldigt lång men ganska öppen ut på video?

Stort tack Martin. Det var en helt fantastisk upplevelse att tävla på denna banan då området som banan ligger i verkligen är som i en saga. Vi har slottet, slottsparken, flera hundra år gamla träd överallt, stora höjdskillnader och stora fina gräsytor som skapar estetiskt väldigt vackra fairways. Skulle vilja säga att det är den mest vackra och mest estetiskt tilltalande bana jag spelat. Precis som du upplever på video så är denna bana väldigt lång men också ganska öppen. Det är absolut utan tvekan en bana som gynnar dom som kastar långt med precision då man nästintill hela tiden utmanas i längd både från tee men också på andra och tredjekasten (på par-4 och par-5 hålen). Då banan som sagt också är ganska öppen (med väldigt lite OB) så bjuder den upp till aggressivt spel som är roligt att titta på för publiken.

Finns det något liknande i Sverige, eller känns banan unik? Vad särskiljer den? Vilka likheter finns med andra banor?

Nej jag tycker inte det finns nåt liknande i Sverige. Närmast är kanske Ale vit eller Masterslingan på Järva. Dock är både Ale vit och Masterslingan på Järva tightare och lite kortare. Jag tycker banan under Konopiste Open är unik när man ser till längd, bredd och estetik. Men också dess stora höjdskillnader med lutande fairways bidrar också till att banan känns unik. Hål 17 exempelvis är som att kasta uppför en skidbacke vilket inte riktigt syns på video. Många hål lutar åt alla möjliga håll mycket mer än vad som syns på video från tävlingen.

Var banan bra att tävla på? Rättvis?

Nja. Jag tycker banan är en mycket bra tävlingsbana men hade önskat att den straffade spelare hårdare. Eftersom banan är ganska öppen så blir den samtidigt ganska förlåtande. Har man längden i sig så kan man många gånger rädda sig undan från boogies och värre även om spelet inte sitter fullt ut. Skall man därmot spela in låga resultat måste man kasta riktigt bra då nästan alla teekast, andra/tredjekast och inspel kräver längd och precision. Så helt rättvis tycker jag inte den är då jag anser att den borde straffa sämre kastande mer än vad den gör idag. Det skall dock tilläggas att det absolut inte är en enkel bana. Den är tuffare än de flesta, riktigt tuff om du inte kastar så långt, men anser att exempelvis Mastersslingan på Järva är en bättre tävlingsbana.

Förutom spelet, hur var vistelsen i Tjeckien? Var det krångligt att åka och tävla här, eller har det flutit på fint?

Vistelsen var kanon. Lätt att ta sig från Sverige till Tjeckien (Prag) och sedan vidare till Benesov (där Konopiste Open spelas) med Taxi, Hyrbil eller kollektivt. Benesov ligger bara ca 6 mil från flygplasten i Prag. Allt kring tävlingen har flutit på fint och tävlingen är mycket professionellt arrangerat. Hann tyvärr inte se så mycket av Tjeckien under dessa dagar men det jag såg var mycket trevligt. Just denna helgen bjöd Tjeckien även på helt fantastiskt väder vilket inte gjorde vistelsen sämre direkt.

Rekommenderar du andra discgolfare att åka hit? Varför/varför inte?

Skulle rekommendera alla andra discgolfare att åka dit och spela. Otrolig upplevelse och en mycket rolig bana att spela. Detta är en upplevelse jag aldrig kommer glömma.

Enligt mig är du en av de främsta i Sverige på det långa spelet. Tittar man på statistiken så ligger du högt uppe i green hits och Bulls eye. Vad säger du själv?

Jag tycker själv att det långa spelet verkligen är min styrka. Efter att nu också ha spelat en hel del internationella tävlingar så märker jag att mitt långa spel även håller hög nivå internationellt. Spelet från tee denna tävlingen har varit väldigt bra vilket statistiken som Green hits och Bulls Eye visar. Exempelvis så hade jag 14 birdieputtar (två från 11 meter och 12 innanför cirkeln) bara under första rundan. Känner mig väldigt bekväm och säker i det långa spelet. Kan bero på att jag till stor del lägger min träningstid på fältet och det långa spelet. Tycker det är otroligt roligt.

Tobias Söderqvist gör det han gör bäst

Puttningen är en svagare del i ditt spel, i alla fall om man återigen tittar på statistiken. Är det den som skiljer dig från toppen? Något annat som skiljer dig?

Absolut. Detta är en svagare del i mitt spel som också visar sig tydligt i statistiken under denna tävlingen. Detta är dock nåt jag ser själv väldigt ofta i de flesta tävlingar. Att jag kastar väldigt bra men inte riktigt kan ta tillvara på det när jag närmar mig korg. Det är dock nåt jag jobbar på och absolut skall förbättra flera nivåer. Puttningen är verkligen en detalj som skiljer mig från den absoluta toppen. När man spelar med riktigt bra spelare internationellt, men även nationellt, så märker man verkligen hur duktiga dessa är innanför cirkeln men även på puttar utanför cirkeln. Spelade exempelvis med en väldigt duktig finländare under finalrundan och han stänkte dit fem puttar den rundan från 11-17 meter utan problem. Tror han satte 12st puttar utanför cirkeln under denna tävling. Helt otroligt. Jag är glad om jag sätter fem puttar utanför cirkeln under en hel säsong.

Vad som också skiljer mig från toppen är mitt forehandspel samt erfarenhet. Forehand är nåt som man kan klara sig utan men märker att den del hål, inspel osv absolut hade vart lättare om man hade en riktigt bra forehand. Erfarenheten är nåt som kommer med tiden. Jämför man med toppspelarna så har dessa både spelat och tävlat många fler år än jag själv och därför är tävlingar som denna mycket viktigt för att få erfarenhet.

Tre raka rundor på -6 på den här långa banan låter väldigt bra. Är du nöjd? Vad var bra? Vad kunde varit bättre?

Det är väldigt bra. Jag skulle vilja säga att jag både är nöjd men samtidigt inte nöjd. Att gå tre raka rundor på -6 på denna långa banan är bra. Däremot tycker jag att jag absolut i snitt kanske borde gått 2-3 kast bättre per runda med tanke på hur mitt spel såg ut från tee. Från tee gav jag mig väldigt många möjligheter för birdies vilket jag är extremt nöjd med. Det tar jag verkligen med mig från denna tävlingen. Däremot kunde puttningen vart mycket bättre (att exempelvis gå -6 när jag har 14 birdieputtar på en runda är inte helt okey) samtidigt som jag kanske också vid vissa fåtal fall gjort bättre beslut vad gäller disc och linjeval.

Både Paul och Ricky krossade banan med varsin -15. Kan du beskriva hur bra det är på den här banan?

Det är ruggigt bra. Man kan verkligen säga att dom krossade banan. Även om banan är ganska öppen så är -15 där väldigt imponerande. Då banan är så lång så måste man hela tiden ligga på och spela aggressivt om man vill få så låga resultat och då ökar också risken för misstag. Det är också en bana som utmanar en hel del olika typer av kast vilket kräver ett brett register. Så -15 på denna banan är otroligt bra.

Hur ser planerna för din säsong ut?

Planen är att spela så många tävlingar som jag kan. Fokus ligger på NT, Individuella SM och European Open (Finland). Sen kryddas detta med tävlingar på Västkusttouren.

Återigen, grattis till en bra tävling! Sista ordet är ditt:
Vill självklart tacka mina sponsorer MVP Disc Sports och Powergrip.fi som hjälper mig otroligt denna säsong. Stort tack. Vill tacka min fantastiska fru som alltid stöttar mig och får ta det tunga lasset hemma när jag är borta. Vill även tacka mina övriga familjemedlemmar (föräldrar, svärföräldrar, syster med familj osv) för barnpassning och övrig stöttning. Även min coach och mentor, Andreas Melin, vill jag tacka för all visdom och tro genom åren samt min Mentala Coach, Anders Backensved. Stort tack alla och tack till dig Martin för denna intervju. Alltid roligt.

 

Tobias rundor räckte till en delad artonde plats. De fullständiga resultaten från tävlingen finns att beskåda dels på pdgas hemsida, men även på Disc Golf World Tours hemsida. Här kan dessutom du som läsare själv ta fram statistik över hur spelarna har presterat på tävlingen. På youtube finns videos från rundorna, sök efter The Spin TV för att hitta dom. Jag själv sitter och uppdaterar och håller tummarna för att den sista delen av sista rundan snart dyker upp. Det ska bli spännande! På återhörande!

Vid tangenterna – Martin Rasch

Foton: Eino Ansio