"Alla Sveriges discgolfbanor på ett ställe."
 

Välja rätt discar

Här kommer några tips för att välja rätt discar:

dgb-discsDisctyper

Den mest lämpliga första discen är en rakt flygande mid-range disc, som också fungerar bra för att använda som putter och driver. När du vill utöka din discsamling bör nästa köp bli en putter, följt av en pålitlig fairway driver. Det finns en mängd discar med olika stabiliteter att välja mellan. Lär dig noggrant att kasta med de lättare discarna för att långsamt arbeta dig upp till mer “utmanande” kastrutiner. Vi rekommenderar dig att lära dig att kasta konsekvent över 80 meter innan du börjar använda höghastighetdrivers.

Flygegenskaper – Flight Ratings

dgb-flight-ratingsNybörjare och spelare med låg kasthastighet skall välja discar med låg fade, som anges av den sista siffran i flight ratings. En disc med skarp fade minskar kastlängden och de är svårare att kasta rakt. Den tredje siffran, turn bör också vara låg. En bra regel är att lägga ihop turn och fade betygen, ju högre summa här visar en mer svårkastad disc.

Det är ett vanligt misstag att allför snabbt börja använda fast distance drivers (hastighet 10-13) . Dessa discar kräver en arm med hög hastighet och mycket kontroll för att fungera effektivt. Discar med låg hastighet är betydligt lättare att kontrollera.

Discens vikt

Nybörjare, yngre personer och många kvinnliga spelare kastar bättre med lätta discar, eftersom de inte kräver så hög armhastighet för bra glid. Vi rekommenderar discar upp till viktklass 165-169 gram för de tidigare nämnda aktörerna. Den optimala viktklassen för nybörjare är mest sannolikt 150 klass eller 151-164 gram och även LITE (under 150 gram) för barn. Tyngre putters kan användas i början eftersom tyngre putter är ofta mer exakta på korta avstånd.