"Alla Sveriges discgolfbanor på ett ställe."
 

EDGC 2016

1.9.2016 11:48

Min EM resa startade tisdagen den 23/8 från Uppsala kl 04.00. Redan på Arlanda träffade jag på några av de svenska deltagarna. Ann Lundberg, Kristina Frisell och William Gummesson blev mina reskamrater från Arlanda-Helsingfors och från Helsingfors – Oulu. Resan gick smidigt och vi var på plats i Oulu redan kring lunch. Jag hade bokat in mig att spela en träningsrunda kl 14.10 med Kristian Bengtsson, Henke Johansson och Jonas Brolin på den inte alltför svåra banan. Vi hade hört många skräckhistorier om att banan alltid var utsatt för vind. Under träningsvarvet var det ganska lugnt, men värre skulle det bli. På kvällen var det ett spelarmöte med tal och lite mat. Trevligt, men onödigt långt. Jag hade hellre spelat in mig på några av hålen som jag inte riktigt hade fått kläm på under själva träningsvarvet.

Onsdag – Runda 1 

Vilken känsla det var när The Hat Guy, Antti Vuento annonserade alla spelarna! Hål 1 var ett av hålen som spelades högst över par på hela tävlingen. Jag tror att många var väldigt nervösa, det var första kastet på rundan, relativt mycket publik alla dagar. Hade hålet varit nummer 12 på banan så hade nog scoren för hålet varit betydligt lägre. Jag valde att spela safe med en S-P2. Lite för safe, gick ifrån hålet med en bogey. Wow, bra start på EM, bra Lasse! Sen gjorde jag en massa birdies och bogeys, hela runda var upp och ner. Jag gick in på 59 (-2), vilket jag var nöjd med då jag spelat ganska dåligt.

Hål 15. 160m, par 4.

Hål 15. 160m, par 4. Photo by Eino Ansio

Torsdag – Runda 2

 

Efter fadäsen från runda 1 så valde jag att gå för hål 1, varför spela safe när man ändå för en bogey liksom. En sliten C-FD letade sig hela vägen fram till korgen, birdie. Runda gick mycket smidigare denna dag. Jag tog lite längre tid på mig på de hålen som jag spelade dåligt på dagen innan. Det märktes på resultatet 56 (-5). Jag hade färre birdies än dag 1, men hade bara en bogey. Min gameplan kändes bra. Ta det lugnt, attackera inte alla hål och låt birdiesarna hitta dig, forcera inte.

Fredag – Runda 3 aka. moving day

Efter en liten trög start så lossnade det efter hål 5. Jag gjorde birdie på 6,7,8,9,10,11 och 12! En bogey på hål 17 och jag kom in på 53 (-8). Det hade jag aldrig kunnat tänka mig att jag skulle gå -8 på den här banan! Riktigt kul! Jag var verkligen inne i birdeträsket, det gick inte att missa, vilken härlig känsla! Det var överlägset bäst väder den här dagen, vilket förmodligen hjälpte till en hel del. Jag är en solskensspelare, discgolf är en shorts och t-shirt sport!

T-shirt och shorts-väder!

T-shirt och shorts-väder! Photo by Eino Ansio

Lördag – Runda 4 – Finalrundan

Jag hade spelat så pass bra under tävlingen att jag var i tredjegruppen tillsammans med kända namn som Henrik Johanssen, KJ Nybo och Seppo Paju. Det tisslades och tasslades en del i publiken: ”Who’s that guy” osv. Sånt gillar jag.
Själva rundan då, efter 8 hål var jag +8. Vilket i efterhand känns surt, men under själva rundan så kändes det rimligt. Det blåste något kopiöst mycket på front 9, som ligger tätt intill havet. SpinTV har lagt upp finalrundan på youtube. Där kan ni se ungefär hur mycket det blåste. Seppo puttade med en X1 upp och ner, KJ med en Star Max. Trots vinden och regnet så var det en massa publik och tittade. Discgolfen i Finland är stort, mycket större än vad man kan tro! Jag spelade bättre och kom in på en 65a (+4). Trots hög score så var rundan ändå ratad till 993. Jag slutade på 15e plats. Mycket bättre än målet som var att klara cuten och som efter runda 3 blev att komma in i pengarna (top 22).
Här kan ni se alla resultat – PDGASkoorin.

Blås och regn, inget för mig.

Blås och regn, inget för mig. Photo by Eino Ansio

Det var en otroligt kul upplevelse att representera Sverige i ett EM! Förhoppningsvis får man chansen igen om två år. Nu är det dock väldigt skönt att vara hemma hos familjen igen!

Nästa tävlingen är redan till helgen. Ultunakampen är en välgörenhetstävling för prostacancerförbundet som min vän Tim Öberg organiserar! Ni är mer än välkomna att bidra med en slant.
Det ska bli skoj att få spela på hemmabanan under väldigt avslappnande former.

/
Lasse Jansson
Team Discmania
Team Upper Park Design